Kérdések a válaszra

 

Az abortusz

 

Egy olyan kérdést boncolgatok ebben a cikkben, ami rendkívül felkavaró lehet. Én ugyan csak kutattam a témában, átélni még nem éltem át, mégis nagyon megrendített a különböző tanulmányok olvasása, azok mérhetetlen realitása és érzéketlensége, ahogy leírták az abortusz módszereinek elvégzését. Szeretném minden kedves Olvasómat figyelmeztetni: aki úgy érzi, túl mélyen érintené a cikk olvasása, lapozzon néhány oldalt!

A cikk megírása előtt sok emberrel beszélgettem, és meglepett, hogy szinte mindegyikük érintkezett ezzel a témával. Valaki átesett abortuszon, valakinek a barátnője döntött a műtét mellett, és a többi. Mielőtt mélyebben belemennék a „válasz” elemzésébe, a legelején szeretném kifejteni a saját véleményemet az abortusszal kapcsolatban, mert úgy gondolom, ezen iromány végén már nem lenne hiteles.

 

Vélemény

 

Sokat gondolkoztam a családalapítás gyönyörűségeiről és hátulütőiről, de még nem sikerült döntenem: vállaljak-e gyereket vagy sem. Ha mégis úgy adódna, hogy teherbe esek, a válasz egyértelmű lenne: soha nem vetetném el (talán még akkor sem, ha veszélyben lenne az életem). Úgy gondolom, az ember fogantatásától fogva rendelkezik tudattal, így én a két hetes magzatot is embernek tekintem. Mivel buddhistának vallom magam (aki minden életet védelmez), nem tudnám megölni azt a kisembert.

Ugyanakkor úgy vélem, minden nőnek nem csak joga, de kötelessége is eldöntenie (saját magának, nem másnak!), meg szeretné tartani a gyermekét, vagy nem. Korántsem ítélem el azokat, akik az abortusz mellet voksolnak. Minden eset más, és biztosra veszem, mindenkinek megvan a nyomós oka, amiért kés alá fekszik.

 

A kezdet

 

Most pedig sorra veszem, hogyan is jut el a nő a döntésig.

A nem kívánt terhességek nagy része a tinédzserek körében fordul elő. A tizenévesek nincsenek felvilágosítva: úgy gondolják, az első szexuális aktus alkalmával nem eshetnek teherbe! Sokszor csak „véletlenül” történik meg az „eset”, egy átbulizott éjszakán. Az illető lány talán arra sem emlékszik, mi történt (és kivel). Csakhogy a férfi nem tagjai sem büszkélkedhetnek a <védekezés nagymestere> címével. Hányszor hallottátok, Hölgytársaim: „Nem akarok zoknit (óvszer) húzni! De ne aggódj, majd vigyázok! Nem leszel terhes!”?

Itt és most leszögezek valamit: sperma akkor is kerülhet a hüvelybe, ha a férfi nem fejezi be az aktust! És a „zokni” igenis kell (szeretem, nem szeretem), ha fontos a másik, akkor fel kell húzni!

Az egyik megoldás a nem kívánt terhesség megelőzésére a megfelelő szexuális felvilágosítás és a fogamzásgátlás.

 

Megoldás 1: fogamzásgátlás

 

Magyarországon több mint 20-féle fogamzásgátló tabletta van forgalomban. Minden korosztálynak. Itt kell megemlítenem, hogy a nők többsége (fiatalok sem, pedig nagy részük túl van már az első nemi kapcsolatán) nem volt még soha nőgyógyásznál. A nőgyógyász első alkalommal megvizsgál és elvégzi a rákszűrést (kb. 10 perc az egész, és nem fáj!); feltesz néhány kérdést, és felírja a tablettát. Hangsúlyozom! A tabletta az első hónapban nem hat, tehát fontos másfajta védekezést is alkalmazni.

Létezik már olyan fogamzásgátló injekció, amit 3 havonta kell beadni az izomba. De van kúp, hüvelytabletta, krém, szivacs, stb.

Gumi óvszer: az egyik leghatásosabb fogamzásgátló eszköz, ráadásul megvéd a nemi betegségektől is (gondolom, az is sokszor elhangzott már a lepedő virtuózaitól, hogy „én nem vagyok beteg”, „egészséges vagyok”…; aztán fél év múlva kiderül, hogy mégis van valami baj, és nem csak ő, hanem a partner is megfertőződött). Óvszert ma már minden boltban és gyógyszertárban lehet kapni. Nem kínos egy pénztárosnak beütni vagy lehúzni az óvszer árkódját, ez teljesen természetes. És lehet, hogy első alkalommal „ciki”- nek érezheti magát a vásárló, gondoljon az örökérvényű mondásra: GYAKORLAT TESZI A MESTERT! És ez értendő a felhelyezésre is. Sok férfi nem ért hozzá, mert ritkán találkozik vele. De semmi vész! Hiszen ott van a társ, a partner, aki bármikor szívesen segít…

Legnagyobb veszély esetén (ha esetleg elszakad az óvszer, vagy túl sokat ittak az érintettek és nem tudták fékezni a vágyaikat), irány a legközelebbi sürgősségi! Ott bármelyik orvos felírja a sürgősségi fogamzásgátló tablettát (12 órán belül be kell venni!).

 

Terhesség, abortusz

 

Ha mégis megtörténik a „baj”… A nő kétségbeesik, vesz egy terhességi tesztet, és kényszeredett mosollyal megállapítja: terhes vagyok. Elmegy (végre) nőgyógyászhoz, aki megerősíti a feltevését. Itt kezdődik aztán a tépelődés…

Vizsgáljuk csak meg a terhességet orvosi szempontból! Biológiailag a terhességet a méhlepény kifejlődésével a méhfalba ágyazódástól számítjuk. A méhlepény kivonja az anya vérkeringéséből mindazt, amire a magzatnak szüksége van. Így a magzat (a szó legnemesebb értelmében) mintegy élősdiként létezik, idegenként él az anya méhében.

Itt merül fel a nagy kérdés: mit tekinthetünk élőnek? Hol kezdődik az élet? A magzat élő ember vagy valami más? Tegyük fel, hogy élő ember. Nagyon sokan úgy érvelnek emellett az állítás mellett, hogy mivel a magzatban benne van az átöröklött genetikai információ, élő szervezetnek tekintendő. De mi van a szervezetünkben lévő sejtekkel? Hiszen azokban ugyanúgy megvan minden genetikai információ, ami meghatároz egy embert. A biológusok azt állítják, az emberi élet az első lélegzetvételtől kezdődik, és az utolsóig tart. A magzat az anyaméhben nem lélegzik, mindent (az oxigént is) a köldökzsinóron keresztül kap az anyától. Akkor most hogy is van?

Az abortusz vetélést jelent. Lehet spontán vagy művi. Spontán vetélés: az anya önvédelmi rendszere képes a magzat fejlődését megakadályozni. Köztudott, hogy a stressz növeli a spontán abortusz veszélyét. De az állatvilágban is találunk nem egy példát a nem kívánt magzat „elpusztítására”: kutatók megfigyelték, hogy az „újonnan hatalomra” került hímek addig zaklatják az elődjük által megtermékenyített nőstényt, míg az el nem vetél. Az oroszlánoknál a falkavezér megfojtja az előző vezértől született kölyköket, mivel azok nem az ő génállományát örökítik tovább. A fajfenntartás szempontjából a spontán abortuszt természetes folyamatnak nevezhetjük.

Művi abortusz. A terhességmegszakítás Magyarországon a terhesség 12. hetéig történhet (kiskorúaknál 28. hétig, szülői beleegyezéssel). Nem ingyenes! Hazánkban évente 11 ezer abortuszt végeznek az orvosok.

A terhességmegszakítás módszerei

1. vákuum-aspiráció: az orvos előbb lebénítja a méhnyak záró izomgyűrűjét, majd szétfeszíti. Ezután a méhbe juttat egy műanyag csövet, amelynek a vége éles (mint a késnek). A szívóerő az embriót darabokra szakítja, majd leszívja a méhlepényt is. A magzat darabjait egy palackba szívják. A szívóerő 29-szer erősebb, mint egy otthoni porszívó.

2. dilatáció: itt is ki kell feszíteni a méhnyakat. Az orvos egy hurok alakú acél kést helyez a méhbe. Ezzel az eszközzel a magzatot és a méhlepényt feldarabolja, és kikaparja a részeit egy tálba.

3. tágítás és kiürítés: ezt a módszert a terhesség 12. hete után alkalmazzák. A módszerhez egy fogószerű eszközt alkalmaznak, mert a magzat csontjai már megkeményedtek. Az orvos szétfeszíti a méhnyakat, felnyúl a méhbe a fogóval, megragadja a magzat egyik testrészét és egy csavaró mozdulattal letépi a test többi részéről. Ezt többször megismételi.

4. mérgezés (itt csak a sómérgezést említem): a terhesség 16. hete után alkalmazzák. Ekkor egy nagy tűvel átszúrják a méhfalat és a magzatburkot. Koncentrált sóoldatot fecskendeznek be a magzatvíz helyébe. A méreg hatására rángatózni kezd a magzat, majd több mint egy órás szenvedés után meghal. Másnap a nő megszüli halott gyermekét.

 

Abortusztabletta

 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már évek óta használják az abortusztablettát. Sokan azért tartják jobb terhességmegszakítási módszernek, mint a művi abortuszt, mert kevesebb kockázattal és fájdalommal jár.

Az eljárás a terhesség 8. hetéig alkalmazható. A terhes nő először egy olyan tablettát kap, aminek hatására elhal a terhesség. 48 óra elteltével egy másik tablettát kell bevennie, ami görcsöket idéz elő. Az utóbbi tabletta hatásai és az esetleges szövődmények miatt ezt a módszert csak kórházban, orvosi felügyelet mellett szabad elvégezni.

Fontos még tudni, hogy az eljárás hazánkban csak kísérleti stádiumban van, és az eredmény 90-95 %-os.

 

Veszélyek, szövődmények, mellékhatások

 

A legsúlyosabb következmény a méh átszakítása. A terhesség alatt a méh sokkal puhább, így könnyebb a falát átszakítani. Ez a szövődmény végződhet akár a méh eltávolításával is.

Gyakoribb szövődmény a műtét utáni láz, a különböző gyulladások, amik akár meddőséghez is vezethetnek.

Veszélyes lehet az is, amikor a magzati részeket nem sikerül teljes mértékben eltávolítani, és ezek a részek fertőződhetnek. Ekkor a műtétet még egyszer el kell végezni. És az sem kizárt, hogy ezután későbbi szövődmények lépnek fel.

A nők többségénél késői szövődmény a meddőség vagy a méhen kívüli terhesség, illetve a későbbi vetélések. És megnő annak is az esélye, hogy a későbbi terhességek során a magzat nem megfelelő pozícióban lesz. A kutatók bebizonyították, hogy az abortusz növeli az emlőrák kockázatát.

Lelki sebek: szomorúság, depresszió, levertség, álmatlanság, bűntudat és megbánás. Ezeknek a sebeknek a begyógyulása akár hónapokig is eltarthat. Minden nő máshogy reagál az átélt veszteségre, s máshogy tudja feldolgozni azt. Mert fel kell dolgozni! Ez nagyon fontos. Akár befelé fordulással, akár beszélgetéssel, akár „gyászszertartással”, a mód mindegy. De nem szabad magában tartania, mert az kihathat a későbbi terhességeire és a gyermekeihez való viszonyára.

 

Megoldás 2: örökbe adás

 

Nagyon sokan úgy vélik, ha már vállalják a gyermeküket és a szülés mellett döntenek, nem fogják örökbe adni. Vannak, akik mégis megteszik, aztán később megbánják. Talán érdemes végiggondolni, milyen lesz majd, ha a 20 éve elfelejtett gyermekünk (akit egy gondos család nevelt fel) egyszer csak beállít hozzánk, és felteszi a kérdést: miért adtál örökbe, anya? Talán érdemes mérlegelni azt is, melyik nagyobb veszteség: egy vetélés vagy egy örökbe adás. Ha már nem tudtuk megelőzni a bajt, akkor legalább megfelelő megoldást keressünk a problémára. Nagyon sok gyermektelen szülő van Magyarországon és szerte a világban, akik csak arra várnak, hogy egy pici életről gondoskodhassanak. És mivel nagyon sok gyermek árvaházban nő fel, már nem olyan bonyolult procedúra az örökbefogadás.

Szeretném, ha minden nő ésszerűen gondolná végig a gyermekvállalást, tekintettel a körülményekre és a következményekre. Akárhogy is dönt a várandós anya, vállalja döntését – megbánás nélkül! Remélem, a fiatal korosztály sokkal felelősségteljesebben fog viselkedni, mint ahogy azt a statisztikák (és személyes tapasztalataim) mutatják, hiszen annyiféle út áll most már rendelkezésükre. Bízom benne, hogy a cikkem felébreszt néhány nőt, és arra sarkallja majd őket, hogy felkeressék a legközelebbi nőgyógyászt.

 

Érdekességek

 

Már az ókori egyiptomiak is alkalmaztak különböző fogamzásgátló eszközöket. Az ókori Rómában élt egy híres nőgyógyász, Szoranusz, aki több mint 40-féle keveréket készített, amik spermaölő hatásúak voltak. Sokszor azonban olyan szájon át bevehető italok kerültek a piacra, amik kimenetele halálhoz vezetett.

A kondom szó egy 17. századi orvos nevéből származik, aki II. Károlynak készített vászontokot, megakadályozva ezzel, hogy több törvénytelen gyermeket nemzzen a király.

A fogamzásgátló tablettának nagyobb hatása volt az emberi társadalomra, mint Einstein relativitás elmélete. Hódított a mini, és világszerte ismertté vált a „Szeretkezz, ne háborúzz!” – szlogen. A nők végre élvezhették a szexet, anélkül, hogy teherbe estek volna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buddhapestujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr852061120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.